Звіт за формою №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» подається юридичними особами, щомісяця не пізніше 7 числа, незалежно від наявності заборгованості з оплати праці.

Для правильного заповнення показників форми слід ознайомитися із Роз’ясненнями щодо її заповнення, затвердженими 01.08.2022.

У разі відсутності на підприємстві заборгованості із виплати заробітної плати та з виплат працівникам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, необхідно в блоці «Інформація щодо відсутності даних» поставити позначку в графі «Відсутнє явище, яке спостерігається».

Показники форми № 3-борг включають дані в цілому  по юридичній особі.

 

У звіті відображаються суми заборгованості з оплати праці: окремо у ряд.2010 – із виплати заробітної плати, у  ряд.2040 – з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця.

 

Рядок 2010 вміщує дані щодо загальної суми заборгованості з виплати заробітної плати (тис.грн з одним десятковим знаком), строк виплати якої минув до 1 числа місяця, наступного за встановленим місяцем здійснення розрахунків із працівниками. Наприклад: якщо звіт за формою № 3-борг (місячна) складений на 1 травня 2023р., то показники форми містять інформацію про суму повністю або частково не виплачених нарахувань з оплати праці за січень–березень звітного року та попередні роки.

У звіті за формою № 3-борг (місячна), складеному на 1 лютого 2023р., показники форми повинні містити інформацію про суму не виплачених нарахувань з оплати праці за січень-грудень 2022 року та попередні роки. У звіті на 1 лютого ряд.2010=ряд.2020. Заробітна плата за січень 2023р., в разі її невиплати впродовж лютого, буде вважатись заборгованістю станом  на  1 березня 2023р.

У рядку 2010 показник "Сума заборгованості з виплати заробітної плати" містить інформацію щодо не виплачених нарахувань з оплати праці всім категоріям працівників, а саме: штатним працівникам; працівникам, які працюють за сумісництвом; особам, які працюють за цивільно-правовими договорами; звільненим працівникам (у тому числі поновленим на посаді за рішенням суду) та іншим особам, яким було здійснено нарахування з оплати праці та з якими не здійснено своєчасні розрахунки.

Заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування з фонду оплати праці: основної та додаткової заробітної плати, заохочувальних та компенсаційних виплат (рахунки 47, 66, 81, або якщо підприємство використовує спрощений План рахунків – 47, 66; для бюджетних установ – 66, 67, 65). 

Відображена в рядку 2010 сума заборгованості не враховує:

суми обов’язкових для всіх працівників відрахувань із заробітної плати згідно з чинним законодавством (наприклад: податок на доходи фізичних осіб, військовий збір);

суми заборгованої заробітної плати, яка своєчасно не отримана з вини працівника (депонована заробітна плата).

Відображена в рядку 2010 сума узгоджується з показником простроченої кредиторської заборгованості за розрахунками з оплати праці на відповідну дату.

 

Рядок 2040 містить лише інформацію щодо заборгованості з оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця.

Порядок відображення зазначеного показника аналогічний, як і для суми заборгованості з виплати заробітної плати.

 

Не є заборгованістю з виплати заробітної плати не виплачені до кінця місяця суми по розрахунках з оплати праці та суми невиплаченої допомоги з тимчасової втрати працездатності, якщо строк здійснення таких розрахунків на підприємстві встановлено у тому самому місяці, за який проведені нарахування.

 

За консультаціями  щодо заповнення показників звіту можна звертатись у відділ підготовки даних статистики праці, фінансів та структурної статистики за телефонами  79-20-15, 79-20-53, 79-20-16.